خرابی پمپ
خرابی پمپ می تواند مشکلات زیادی را به وجود آورد . خوابیدن خط تولید یک کارخانه یا بدون آب ماندن یک ساختمان چهل واحده از جمله مشکلاتی هستند ممکن است به علت خرابی پمپ به وجود آیند . حال در نظر داشته باشید که تعمیرات جند روزی ادامه داشته باشد . عملا با یک فاجعه مواجه هستیم ! برای جلوگیری از وقوع فاجعه معمولا از قبل علل خرابی پمپ بررسی می شوند و با چک کردن دوره ای پمپ ، شرایط پمپ را ارزیابی می کنند و بدین ترتیب از طریق نگهداری و تعمیرات پمپ از خرابی آن جلوگیری می کنند .
شما عزیزان با خواندن مقاله شش علت رایج خرابی پمپ می توانید علائمی که نشان دهنده خرابی پمپ هستند را شناسایی کنید و با بر طرف کردن آن ها از خرابی پمپ جلوگیری کنید .
6 علت رایج خرابی پمپ
- نشتی سیل مکانیکی پمپ یا آسیب دیدن آن
- خرابی یا از بین رفتن بلبرینگ پمپ
- خرابی یا از بین رفتن پروانه پمپ
- آلودگی و کثیف شدن پمپ
- روغن کاری نامناسب پمپ
- خطاهای انسانی
در ادامه مقاله 6 علت رایج خرابی پمپ به توضیحاتی بیشتری در رابطه با هر یک از موارد فوق خواهیم پرداخت .
نشتی سیل مکانیکی پمپ یا آسیب دیدن آن
اگر پمپ دارای حباب باشد یا روغن کاری پمپ به درستی انجام نشود ، به سرعت سیل یا آب بندی پمپ را خشک می کند . طبیعتا درزهای خشک شده تمایل بیشتری به ترک خوردن و نشتی دارند برای جلوگیری از نشتی سیل مکانیکی پمپ و خرابی آن دو نکته زیر را رعایت کنید :
- قبل از راه اندازی پمپ ، یک محافظ سیال در اطراف آب بند پمپ نصب کنید .
- دقت کنید که نوع سیالی که قرار است بر روی آن پمپاژ انجام شود ، با نوع مهر و موم پمپ هم خوانی داشته باشد .
خرابی یا از بین رفتن بلبرینگ پمپ
خرابی بلبرینگ و یاتاقان پمپ کاملا قابل مشاهده و مشخص است و امکان ندارد متوجه آن نشوید . لرزش بیش از حد پمپ ، صدای غیر عادی پمپ و گرم شدن بیش از حد پمپ همگی نشانه های خرابی یاتاقان پمپ هستند . اجازه ندید که پمپ شما ققل شود بعد به بررسی یاتاقان ها بپردازید . اصلاح و پیشگیری از خرابی یاتاقان ها معمولا با یک روغن کاری ساده قابل انجام است . توجه داشته باشید که روان کننده را با ناخالصی های دیگر مخلوط نکنید و هم چنین بیش از حد هم روغن نریزید .
مقاله مرتبط : علت صدای پمپ
خرابی یا از بین رفتن پروانه پمپ
خرابی و فرسایش پمپ از رایج ترین علل خرابی پمپ محسوب می شود . فرسایش پروانه پمپ معمولا به علت عدم نگهداری درست از پمپ و سایش و اصطحکاک بین سیال و پروانه اتفاق می افتد . مخصوصا اگر با مشکل کاویتاسیون ( وجود هوا در سیال ) مواجه باشیم ، فرسایش پروانه پمپ با سرعت بیشتری اتفاق می افتد و می تواند موجب شکستن آن شود . برای جلوگیری از خرابی پروانه پمپ راهی جز چک کردن وضعیت آن به شکل دوره ای وجود ندارد .
مقاله مرتبط : کاویتاسیون چیست ؟
آلودگی و کثیف شدن پمپ
تجمع آلودگی های ریز در پمپ اجتناب ناپذیر است و ناشی از سایش هر ماده ای است که در مسیر حرکت سیال وجود دارد . معمولا این تجمع های آلودگی در ورودی و خروجی پمپ ها اتفاق می افتد . تمیز کردن منظم این نقاط در حلوگیری از خرابی پمپ ضروری است . تجمع آلودگی ها علاوه بر خرابی پمپ می تواند عملکرد آن را نیز دچار مشکل کند .
روغن کاری نامناسب پمپ
روانکاری و روغن کاری پمپ علاوه بر حفظ آب بندی پمپ ، مانند ستون فقرات عملکرد سالم پمپ عمل می کند . توجه داشته باشید که از ترکیب خوبی از روان کننده و ویسکوزیته برای روان کاری استفاده می کنید و از برنامه های منظم روان کاری مانند OEM استفاده کنید . در صورت عدم روغن کاری درست و به موقع پمپ ،دمای زیاد پمپ ، لرزش بیش از حد و سر و صدای زیاد پمپ را خواهیم داشت .
خطاهای انسانی
خظاهای فنی اپراتورهای تعمیر و نگهداری پمپ معمولا موجب خرابی پمپ می شود . برای جلوگیری از این اتفاق باید از یک برنامه منظم سرویس استفاده کنیم تا خطاهای انسانی را به حداقل برسانیم . البته رویه های عملیاتی استانداری ( SOP ) وجود دارد که می توانید از آن ها نیز کمک بگیرید . توجه داشته باشید که پمپ بررسی های لازم را برای داشتن استانداردهای حیاتی مد نظر شما گذرانده باشد . اگر بررسی علت خرابی پمپ ، خطای اپراتور را نشان دهد ، نیاز است رویه عملیاتی نگه داری و تعمیرات خود را بازبینی کنید و در صورت نیاز آن را اصلاح کنید .
پمپ : عضو حیاتی تجهیزات
پمپ ها تجهیزاتی حیاتی در محیط های مثل کارخانه ها هستند که ممکن است خرابی پمپ مشکلات جدی به وجود آورد . برای جلوگیری از خرابی پمپ نیاز است از یک برنامه منظم نگهداری و تعمیرات دائمی استفاده کنیم . علائم خرابی پمپ را جدی بگیرید و با رفع آن ها از مشکلات احتمالی پمپ و تجهیزات وابسطه به آن جلوگیری کنید .
مقاله پیشنهادی : علل فشار کم آب ساختمان