انواع رادیاتور گرمایشی
یکی از رایج ترین راهکار هایی که برای گرمایش فضای منازل ، محیط های اداری ، فروشگاه ها و هتل ها مورد استفاده قرار می گیرد ، به کارگیری انواع رادیاتور گرمایشی است . در عصر فعلی با توجه تقاضای بالای مصرف کنندگان در استفاده از تجهیزات گرمایشی ، رادیاتورهای گرمایشی پیشگامانی بودند تا در انواع و اقسام مختلف پاسخگوی نیاز مصرف کنندگان باشند . در مقاله پیش رو تلاش کرده ایم ابتدا کمی راجع به تاریخچه تولید رادیاتور و شوفاژ مطالب جذابی را جمع آوری کنیم و سپس انواع و اقسام رادیاتور گرمایشی تولید شده توسط سازندگان را بررسی کنیم . همراه کارشناسان گرم لوکس باشید .
تاریخچه رادیاتور گرمایشی
می توان گفت رم باستان یکی از قدیمی ترین نقاط دنیا در استفاده از سیستم های گرمایشی مرکزی است . شاید به قاطعیت نتوان گفت گرمایش و سیستم های گرمایشی در کدام نقطه از دنیا اولین بار استفاده شده است ، ولی بر اساس مستندات موجود در کشور های مختلف ، رم باستان از با سابقه ترین کشور ها در این زمینه است . در واقع سازه های قدیمی ای در رم باستان کشف شده که از سیستم های گرمایشی حرارت مرکزی در آن ها استفاده شده است . ساختاری که از آن به نام هیپوکاست یاد شده است . ( هیپوکاست یک ساختار عمرانیست که فضایی خالی و باز را زیر ساختمان ایجاد می کند . )
در هیپوکاست فصای مد نظر توسط ستون های بسیار از سطح زمین جدا شده و توسط یک کوره به واسطه آتش گرم می شود . جریان حرارت تولید شده در زیر بنای سازه موجب می شود تا اتاق های بالایی به طور یکسان گرم شوند . بعد از هیپوکاست ، جین سیمون بونمین بود که در سال 1777 میلادی ایده ی استفاده از آب را برای انتقال حرارت مطرح کرد و ساختاری جدیدی را به تاریخچه ی سیستم های حرارت مرکزی افزود . در ادامه برداران پرایس این اختراع را بیشتر پرورش دادند و حق اختراع این سیستم را به نام خود کردند و پیشرفت چشمگیری را در این عرصه بدست آوردند .
در ادامه مسیر تکامل سیستم های گرمایشی در سال 1831 میلادی مخترعی آمریکایی به نام انگر مارش پرکینز به محصولی دست یافت و اختراع خود را با نام گرماساز بخارآبی در بریتانیا ثبت کرد . جوزف نیسون نیز با تحقیق درباره ی سیستم جدید پرکینز یافته های خود را به نیویورک آورد و بدین صورت شرکت والوورت و نیسون در سال 1942 تاسیس شد و این سرآغازی بود برای کارخانه تولید رادیاتور در آمریکا . در بین همین سال هایی که سایر دانشمندان در حال توسعه سیستم های حرارت مرکزی بودند ، در روسیه نیز فردی به نام فرانز سن گالی ایده فوق العاده و جدیدی را در کتاب تاریخچه انواع رادیاتور گرمایشی ثبت کرد و آن را جعبه داغ نام نهاد .
جعبه ی داغ را می توان از اولین نمونه های محصولات تولید شده در تاریخ نامید که شباهت بسیار زیادی به رادیاتور گرمایشی امروزی دارد . در جعبه داغ جریان آب گرم منظمی وجود دارد و همین جریان آب گرم مداوم در آن باعث انتشار منظم گرما به محیط می شود . این تکنولوژی از طریق شراکت سه نفر بین نیسون، پرکینز و بریجز در سال 1862 میلادی وارد آمریکا شد . هم زمان با آن دو شرکت باندی لوپ موفقیت جهانی بهتری کسب کرد . نلسون باند توانست در سال 1872 میلادی دست به تولید رادیاتورهای قالبی ( رادیاتور گرمایشی که تولید انبوه داشت) بزند .
رادیاتور گرمایشی رایج امروزی از حلقه های پیچ شده در قالبی آهنی و آلومینیومی ساخته می شوند . باندی لوپ با حرارت بخار کار می کرد . هرچند نمونه های ساخته شده در انگلیس با انتقال آب تولید حرارت می کردند . در طی سال های 1890 الی 1900 پیشگامان تولید دست به تولیدات مجزا قطعات رادیاتورهای قالبی زدند . کارخانه رادیاتور آمریکایی در سال 1892 از بزرگ ترین تولیدکنندگان به حساب می آمد . این شرکت به یک ابر قدرت در بازار سیستم های حرارت مرکزی و رادیاتور تبدیل شد .
نحوه تقسیم بندی رادیاتور گرمایشی
با توجه به طیف وسیع انواع و اقسام رادیاتور گرمایشی تولید شده توسط تولید کنندگان ، تقسیم بندی رادیاتور گرمایشی به صورت کلی ناممکن است . در نتیجه برای این امر رادیاتور گرمایشی را بر اساس ویژگی های مشترک شان در چهار طیف متفاوت تقسیم بندی کرده ایم :
- رادیاتور گرمایشی از نظر جنس و مواد مصرف شده در تولید
- رادیاتور گرمایشی از نظر چگونگی اتصالات
- رادیاتور گرمایشی از نظر نوع کارکرد
- رادیاتور گرمایشی از نظر ظاهر
انواع رادیاتور گرمایشی از نظر جنس و مواد مصرف شده در تولید آن
با توجه به هدف تولید رادیاتور گرمایشی که ” انتقال حرارت و انرژی گرمایی موجود در آب گرم به محیط پیرامون “ است ، مواد مصرفی در تولید رادیاتور گرمایشی باید از جنسی باشند که علاوه بر قیمت و استحکام مناسب ضریب انتقال حرارتی مناسبی نیز داشته باشد . با توجه به نکات گفته شده در طول سالیان گذشته تولید رادیاتور و شوفاژ با مواد زیر انجام شده است :
- رادیاتور گرمایشی آلومینیومی
با توجه به ویژگی های فیزیکی و خواص شیمیایی که آلومینیوم دارد ، بدون شک یکی از مطلوب ترین مواد برای تولید رادیاتور است . امروزه اکثر رادیاتور های گرمایشی تولید شده در کارخانجات آلومنیومی هستند . با توجه به جرم کم آلومینیوم و ضریب انتقال حرارتی مناسب و همچنین قیمت مناسب آن بی شک از جمله مواد مناسب برای استفاده در تولید رادیاتور گرمایشی در ایران است .
ایران از جمله کشور های برخوردار از منابع وسیع آلومینیوم است که این امر کمک شایانی به کارخانجات تولیدکننده رادیاتور گرمایشی از جمله ایران رادیاتور ، بوتان ، سپاهان و آنیت و … کرده است و ایران را از جمله کشور های تولید کننده در این زمینه و رسته کالا تبدیل کرده است . ویژگی دیگری که رادیاتورهای آلومینیومی دارند ، انعطاف پذیری آن ها در طول پنل مورد استفاده است . از آنجا که انعطاف پذیری آلومینیوم بالاست ، حتما در جابجایی و ارسال رادیاتور گرمایشی آلومینیومی دقت ویژه کنید که محصول دچار خوردگی و فرو رفتگی نشود .
- رادیاتور گرمایشی فولادی ( پنلی )
در گذشته نه چندان دور به دلیل قیمت بالای تمام شده آلومینیوم ها اکثر رادایاتور گرمایشی تولید شده در کارخانه ها از فولاد بود . فولاد به دلیل خاصیت ضد زنگی و ضریب اتقال گرمایی مناسب از جمله گزینه های مناسب برای استفاده در تولید رادیاتور گرمایشی می باشد . در سیر تحول رادیاتور ها ، طرح ها و سبک های مختلف ، رادیاتور های گرمایشی فولادی نیز از نوع پره ای به پنلی یکپارچه تغییر شکل دادند . دلیل این امر افزاریش بهره وری گرمایی در طرح های جدید و همچنین کم وزن شدن رادیاتور های گرمایشی بوده است .
امروزه در سیستم های گرمایشی که به واسطه پکیج دیواری انرژی لازم ایجاد و تولید می شود ، رادیاتور های پنلی به دلیل ضریب گرمایی بیشتر در طول یکسان نسبت به رادیاتور های پره ارجحیت دارند . در نظر داشته باشید که استفاده از رادیاتور های فولادی (در کل یک واحد) قیمت مناسب تری نیز دارند و در مجموع می توان گفت انتخاب اقتصادی تری نسبت به رادیاتور های آلومینیمی هستند .
- رادیاتور گرمایشی چدنی
اگر دنبال یک رادیاتور هستید که مادام العمر کار کند ، بدون هیچ نشتی یا ایراد فنی ، بی شک باید رادیاتور گرمایشی چدنی تهیه کنید . رادیاتور های چدنی بدلیل استفاده از چدن قیمت بسیار بالایی دارند . اکثر رادیاتور های چدنی حالت دکوراتیو دارند . لازم به ذکر است این نوع رادیاتور بیشینه ظرفیت گرمایی را نسبت به دیگر رادیاتور ها دارند . حتما دقت کنید برای استفاده از رادیاتور گرمایشی چدنی باید از قبل لوله کشی مناسب با این نوع از رادیاتور را نظر داشته باشید ، زیرا این نوع رادیاتور ها آکس متفاوتی دارند و باید قبل از لوله کشی پروژه خود آن را در نظر بگیرید .
- رادیاتور گرمایشی استیل و ( شیشه ای )
با گذشت زمان و افزایش توجه ها به ظاهر کالا های تولیدی ، رادیاتور گرمایشی نیز ازین قاعده مستثنی نبودند . با توجه افزایش اقبال مصرف کنندگان به رادیاتور های زیبا و لوکس ، تولیدکنندگان متعددی نیز در مسیر تولید این محصولات گام برداشتند . رادیاتور های استیل و شیشه ای نیز از جمله محصولات تولید شده برای این منظور بودند . با توجه به گران بودن استیل قیمت تمام شده در این محصول به نسبت سایر رادیاتورهای گرمایشی بالا می باشد .
اکثر رادیاتور های دکوراتیو بیشتر برای زیبایی سفارش داده می شوند اما کم تر شرکت هایی هستند که رادیاتور گرمایشی استیل را با ضریب انتقال حرارتی بالا تولید می کنند . شرکت آنیت از جمله بهترین تولید کنندگان رادیاتور های دکوراتیو گرمایشی است که بالا ترین ضریب انتقال حرارتی را به خود اختصاص داده است .
انواع رادیاتور گرمایشی از نظر چگونگی اتصالات
یکی دیگر از حالت های تقسیم بندی های رادیاتور گرمایشی بر حسب نحوه اتصال آن ها است . تنوع زیادی در نحوه ی اتصالات رادیاتور های گرمایشی نیست . اصولا به دلیل آن که آب گرم باید کاملا فضا داخل رادیاتور را به راحتی و در تراز زمین بدون مشکل پر کند ، رادیاتور های گرمایشی را یا به صورت افقی یا عمودی طراحی می کنند .
- رادیاتور گرمایشی افقی
به احتمال زیاد اکثر رادیاتور گرمایشی که شما دیده اید افقی هستند . به دلیل مصرف بالا رادیاتور های افقی تقریبا تمامی تولیدکنندگان این محصول ، رادیاتور های افقی را در خط تولید خود قرار داده اند . در رادیاتورهای گرمایشی افقی آب گرم از ورودی بالای رادیاتور وارد می شود و پس از پر کردن و انتقال انرژی گرمایی به رادیاتور از خروجی طراحی شده در پایین رادیاتور خارج می گردد . رادیاتور های افقی تنوع بالایی دارند و کارخانه های منتوعی آن را تولید می کنند از جمله بوتان و ایران رادیاتور و آنیت و سپاهان و تاش و سانیکا . لازم به ذکر است رادیاتور های پنلی نیز در دسته رادیاتور های افقی هستند .
آکس اصطلاحی است که به معنی فاصله بین ورودی و خروجی آب گرم در رادیاتور اطلاق می گردد . آکس استاندارد در رادیاتور های افقی 50 سانتی متر و در بعضی موارد 30 سانتی متر است. می توان گفت در اکثر رادیاتور های تولید شده آکس تمامی آن ها 50 سانتی متر است .
- رادیاتور گرمایشی عمودی
نوع دیگر از رایاتور های گرمایشی تولید شده در کارخانه ها رادیاتور گرمایشی عمودی است . این رادیاتور ها را ایستاده یا ورتیکال نیز می خوانند . نحوه ورودی و خروجی آب در این رادیاتور ها به صورت موازی با زمین می باشد و آب گرم پس از عبور از ستون گرمایش رادیاتور و ورود به لوله های موازی با زمین از ستون خروجی آب خارج و به مدار رادیاتور ها باز می گردد. حوله خشک کن ها گرمایشی اکثرا از این نوع هستند . در اتصال این رادیاتور ها توجه ویژه ای باید کرد زیرا کاملا باید موازی با سطح زمین باشند تا رادیاتور دچار مشکل هوا گیری نشوند .
انواع رادیاتور گرمایشی از نظر نوع کارکرد
با گذشت زمان و تولید المنت های برقی به صورت وسیع این ایده در سر تولید کنندگان رادیاتور گرمایشی پرورش یافت که با انرژی الکنریکی نیز می توان به عنوان منبعی برای گرمایش آب استفاده نمود . در نتیجه علاوه بر رادیاتور های گرمایشی که با آب انرژی گرمایی را ایجاد میکردند کم کم جرقه های تولید رادیاتور برقی نیز در عرصه تولیدکنندگان خورد . در نتیجه در تقسیم بندی رادیاتور ها از نظر نحوه کارکرد ، رادیاتور ها را به دو دسته برقی و آبی تقسیم بندی می کنند .
تنوع زیادی در رادیاتور های برقی نیست . نکته قابل ذکر در رادیاتور های برقی این است که حتما از شرکت های معتبر باید تهیه شود زیرا بدلیل فشار کاری بالا در این رادیاتور ها اگر مقاومت کافی نداشته باشند دچار انفجار می شود و خطرات جبران ناپذیری را ایجاد می کنند .
انواع رادیاتور گرمایشی از نظر ظاهر
از نظر طراحان داخلی ، رادیاتور ها بدلیل زائد بودن و اشغال کردن فضا در محیط خام ، جلوه زشتی را به محیط می دهند . با گذشت زمان و توجه روز افزون خریداران به ظاهر محصولات ، تولیدکنندگان رادیاتور نیز تلاش خود را در تولید رادیاتور هایی با شمایل زیبا تر گذاشتند . در نهایتا پس از کوشش های بسیار پیشگامان تولید این محصول توانستند دسته ی جدید از رادیاتور های آبی را با عنوان رادباتور دکوراتیو به این خانواده ی بزرگ محصولات تولیدی اضافه کنند . رادیاتور های دکوراتیو ظاهری کاملا متفاوت نسبت به رادیاتور های عادی دارند . از جمله می توان به رادیاتور های استیل و آلومینیومی و چدنی اشاره کرد .
شرکت ها متعددی درین زمینه تولیدات خود را به بازار عرضه نموده اند از جمله شرکت آنیت . در خرید رادیاتور گرمایشی دکوراتیو حتما دقت کنید علاوه بر ظاهر زیبا رادیاتور عملکرد یا ضریب تبادل انرژی مناسبی داشته باشند . به طور میانگین 150 کیلوکاری بر ساعت ضریب انتقال انرژی مطلوبی برای هر پره از رادیاتور های گرمایشی آبی می باشد .
در این مقاله نسبتا مفصل سعی بر آن داشتیم مطالب مناسبی را در زمینه انواع رادیاتور گرمایشی بیان کنیم . شما عزیزان می توانید برای اطلاع بیشتر از محصولات موجود در بازار تهران و خرید هر مدل از رادیاتورهای گرمایشی با گرم لوکس تماس گرفته و از قیمت روز و محصولات تولید شده بیشتر مطلع شوید .